Adobe Photoshop – uważaj, gdzie kupujesz!
Całkiem niedawno na blogu Tomka Fiedoruka pojawił się wpis, gdzie Tomek zastanawiał się gdzie można kupić tanio Photoshopa CS3. W USA z przesyłką wychodzi ok. 770zł, natomiast u nas w kraju 2500zł.
Sam się zastanawiałem, czy go nie kupić. Jednak z braku funduszy odłożyłem zakup na przyszły rok. Wychodzi na to, że dobrze zrobiłem. Dzisiaj na Canon-Board pojawił się bardzo ciekawy temat, oto fragment pierwszego postu:
Witam.
Uwaga na Photoshopa CS2 (być może inne też) z eBay w cenie ok. 100-150GBP! Być może amerykańskie oferty za ok. 250USD są podobne. Jest to najprawdopodobniej chińska podróba. Wszystko wygląda ładnie, pudełko zafoliowane, płyty zaplombowane itp. Ale…
1. Pudełko – dziwna jakość etykietek i literówki – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/PSCS2/box.jpg
2. Plomba CD – co znaczy symbol ACT? – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/PSCS2/cdcase.jpg Aktywowany? Czy Adobe ma taką wersję PS?
3. Pliki – rozmiar niektórych plików różni się od tych z triala ze strony Adobe – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/PSCS2/files.jpg
4. Instalacja – nie ukazuje się okno aktywacji. Pozycja Activate… w menu Help jest nieaktywna.
5. Rejestracja – nie można zarejestrować numeru seryjnego na stronach Adobe.
6. Skróty klawiaturowe – niektóre nie działają, a w ustawieniach są dziwne krzaczki – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/…yshortcuts.jpg
7. Instrukcja obsługi – znaki zapytania w spisie treści – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/…yshortcuts.jpgWięcej można poczytać na http://adobeforums.com/webx?14@@.3bc40715/111 oraz http://tonysleep.co.uk/blog/photoshop-cs2-on-ebay
Na Allegro też się pojawił niedrogi CS2 (ok. 1500PLN) mający podobne objawy. Niestety, nie mam tyle pieniędzy na zabawę i ochoty na użeranie się ze sprzedającym, aby to osobiście sprawdzać.
Przy okazji – PS7 za 5GBP też jest fałszywy, ale w bardziej oczywisty sposób – http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/PS7/.
Warto zapoznać się z tematem: oto link.
Wpisane w IT / komputery / software
Grudzień 3rd, 2007 at 16:33 pm
Bym się wkurzył nie przeciętnie… Ale prawdę mówiąc nie kupił bym takiego softu na aukcji… Wole Cortland, nie żebym reklamował ;) a z tymi ludzi zawsze mogę się dogadać.
Grudzień 3rd, 2007 at 18:22 pm
Wkurzył, to chyba bardzo delikatnie powiedziane ;-)
Grudzień 3rd, 2007 at 19:00 pm
Heh, ja tej afery nie chciałem wywołać ;) Kto by pomyślał, że na ebayu będą chińskie podróbki :/